La FEDCAC i el procés regulador del cannabis a tot el mon.

cannabis mundial legaliztaion

cannabis_resinclub
El procés de legalització del cànnabis al mon ha anat avançant paulatinament en moltes nacions, especialment als Estats Units i com assegura el expresident de Mèxic Vicente Fox és una tendència irreversible. Son moltes personalitats i organitzacions internacionals les que s’han pronunciat a favor d’una regulació de les drogues reconeixent que les estratègies prohibicionistes no funcionen i han suposat incomptables costos a tots els nivells. Recentment la “Comissió Global de Polítiques de Drogues” ha presentat un informe en el que proposen despenalitzar el consum i facilitar l’accés controlat a les drogues per evitar els desastres de la prohibició i advertint sobre les necessitats d’establir un mercat no legalitzat o il·legalitzat, sinó regulat.

Està constatat que les actuals polítiques punitives han fracassat, tendeixen a criminalitzar els usuaris i nodreixen una economia criminal que és precisament producte de polítiques prohibitives i ineficaces. Es necessari abordar altres alternatives i el nostre objectiu des de la FEDCAC es aconseguir un canvi de paradigma que permeti reduir els danys associats al consum de drogues. La regulació és una necessitat, actualment són molts els Estats, Països i societats, que així ho han entès i estan treballant per aconseguir-ho mitjançant un procés regulador inclusiu i de debat on tots els interessos i actors estiguin representats i puguin participar de forma activa. Com exemple, la regulació de Colorado és una de les més complertes i especifiques que existeix actualment perquè en aquest procés van participar professionals de totes les branques tenint en compte els interessos de tots els agents implicats.

Cannabis Clubs  In BarcelonaGetty Images

No obstant, volem remarcar que considerem que les drogues en cap cas han de convertir-se en una mercaderia de lliure accés. Existeixen opcions per a que siguin les institucions estatals i les organitzacions sense ànim de lucre les que gestionin el mercat de drogues de forma efectiva, de manera que s’elimini el incentiu financer per augmentar o iniciar el consum. El model de regulació del cànnabis a Urguay en seria un exemple. Proposem una regulació responsable del accés al cànnabis habilitant un sistema que permeti als usuaris rebre la seva dosis alhora que se li ofereix un recolzament mèdic i social. Es tracta de proporcionar als usuaris addictes una possibilitat real de tractament  per a la seva dependència i alhora acceptar que hi han persones que consumeixen cànnabis de forma responsable o terapèutica i tenen dret a un accés controlat al mateix així com seguretat jurídica. En una regulació es podran aplicar controls estrictes i permetrà al govern controlar les drogues, qui te accés i com es poden obtenir en lloc de deixar-ho en mans de criminals.

Per un altre banda, és necessari una diferenciació de les drogues segons la seva perillositat basant-nos en estudis científics per a determinar quina mena de control es l’adequat per a cada substancia.  El cànnabis és una substancia de risc però que no ha causat cap mort, per tant considerem que seria necessari un canvi de plantejament. L’experiència a partir del control d’altres substancies i activitats de risc com son per exemple el alcohol o el tabac, els medicaments amb recepta, el joc o el treball sexual ens han demostrat que una regulació promou la salut i la seguretat pública. A més, tots els recursos que es derivessin de la regulació del cànnabis a través d’impostos i per la disminució dels mercats il·legals, (gracies a la reducció dels costos policials i judicials) es poden reinvertir en la societat per a crear projectes basats en la reducció dels riscos, promoure millores en salut, educació, prevenció, i tractament així com programes per a evitar l’exclusió social i la pobresa.

Portugal és un exemple més que demostra els beneficis d’una regulació de les drogues així com no suposa necessàriament un augment del seu consum. Des de el 2001 es va despenalitzar el consum de drogues i encara avui els nivells de consum de drogues dels portuguesos es troba per sota de la mitjana europea. En canvi la falta d’una regulació està provocant la proliferació de cultius al nostre territori i provocant una alarma social causada per la falta de control que sobretot afavoreix el narcotràfic i permet l’aparició de màfies.

En el nostre Estat s’està treballant activament des de diferents fronts per una regulació complerta del sector del cànnabis tot i que la tendència política nacional actual es força confosa. Tanmateix, al  País Basc ja hi ha una proposta de regulació i acaben de finalitzar les ponències sobre cànnabis al Parlament trobant-se en aquest moments en fase de resolució i redacció. A Navarra El  RCN – NOK  i la  Federación  Navarra de  Clubes   Sociales  de  Cannabis  han impulsat una I.L.P per regular els mateixos amb molt d’èxit. A Catalunya seguim treballant amb les diferents administracions per acabar la inseguretat jurídica dels usuaris de cànnabis i de les associacions cannàbiques i per la defensa dels nostres drets.

regulacionfedcac

La Federació d’Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya segueix treballant per una regulació del sector tant a Catalunya com a nivell estatal, agraïm tot el suport obtingut fins ara i volem recordar que és la unió el que ens dona la força. Per aquest motiu, si ens recolzes i comparteixes els nostres objectius, ajuda’ns a fer arribar el nostre missatge a tothom. Avui en dia, les xarxes socials son un dels medis de comunicació més importants i podem de demostrar a través de les mateixes que som molts els usuaris de cànnabis, que som ciutadans responsables i que no existeix un estereotip de consumidor.

Si ets un usuari, pots seguir-nos en el nostre Facebook i al nostre twitter. Estarás informat amb les noticies més interessants del sector cannàbic alhora que ens demostres el teu suport:

https://www.facebook.com/fedcac

https://twitter.com/FEDCAC

Si tens una associació cannábica, et convidem a contactar-nos i a unir-te al nostre equip de treball per a la regulació i a estar al dia de tot el procés. Son moltes les formes de col·laborar amb el procés regulador i és indispensable que participem tots els agents implicats en el sector cannàbic.

Si tens una empresa i t’agradaria col·laborar d’alguna forma amb nosaltres perquè també creus en la regulació del cànnabis i t’interessa estar informat del procés de primera mà no dubtis en contactar-nos.

JUNTS PER LA REGULACIÓ!

FEDCAC

G.S

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Conoce nuestro Manual de Buenas prácticas