Club Kali, un atac contra la regularització del cànnabis?

Era una nit qualsevol i ningú dels presents al Club Kali de Sant Cugat aquell 10 de juliol esperava el que pocs minuts després passaria. Hi havia qui consumia cànnabis, ja que el conreu i consum compartit d’aquesta substància és una de les activitats que es poden realitzar pagant la quota de l’associació; també hi havia gent que simplement gaudia de l’ambient d’un local que és molt més que una associació cannàbica. El Kali a poc a poc ha esdevingut un petit centre ple d’activitats de caràcter cultural i lúdic. De sobte, 30 mossos d’esquadra encaputxats entren al local tirant la porta avall i comencen un escorcoll de quatre hores. En aquell moment canvia per complet la vida de tres dels membres de la junta directiva de l’associació, entre ells, Àngel Benito, el president.

Benito explica que no tenien cap avís d’una intervenció policial i que, així i tot, les vegades que se n’ha fet una no s’ha assemblat en res a la viscuda aquell 10 de juliol. Des d’eixa data ell i altres dos membres de la junta directiva estan acusats de delicte contra la salut pública per presumpte tràfic de drogues. El porter del local passa a ser testimoni. L’operació s’empara en dos factors: d’una banda, que uns tercers que consumien cannàbis al carrer apunten a un membre de l’associació (ja expulsat i denunciat) com a proveïdor d’aquesta substància; d’altra, una llei del 1967, anacrònica per a Benito, que permet l’escorcoll i mantenir l’espai precintat acusant la junta directiva de delicte contra la salut pública.

Realment, segons explica el president de l’associació, no hi ha cap altra mostra d’il·legalitat que el testimoni de tres persones que ni tan sols són socis. Els membres del Kali tenen dret a fins a 60 grams de marihuana mensualment, el màxim estipulat com a consum responsable, però sempre per a autoconsum. És il·legal la tinença i consum d’aquesta substància al carrer, més greu encara quan s’ha comprat a una associació cannàbica. Preguntat sobre què es pot fer per evitar que els membres d’una associació d’aquest tipus cometin aquestes il·legalitats, Benito respon que tenen pocs mecanismes i l’única cosa que poden fer és advertir-ho en un cartell al propi local.

El president del Kali explica que, preocupat per aquest problema, va parlar molt abans d’aquell 10 de juliol amb la policia sobre el tema. Segons explica, li van dir que la il·legalitat la comet qui ven o qui té o consumeix la droga al carrer, per tant, l’associació queda al marge. Res a veure amb el que va passar la nit del 10 de juliol. A més, assegura que quan va demanar a la policia col·laboració per a que els cossos de seguretat li facilitessin els noms dels detinguts o advertits per consumir cànnabis procedent del Kali al carrer, aquesta s’hi va negar. Per a Benito el control és, llavors, impossible ja que ells com associació no poden seguir les activitats de tots els seus socis per advertir-los cas a cas.

El Kali continua precintat des d’aquell 10 de juliol sense cap imputació. Amb el local tancat, l’associació no té rendibilitat econòmica i ja ha hagut d’acomiadar a 8 treballadors. Ara el repte és pagar el lloguer si el local continua precintat. Per evitar aquesta situació el Kali ha pres dues mesures. D’una banda, demanar recolzament a l’Ajuntament de Sant Cugat, la institució s’ha limitat a dir que no és la seva competència i no pot fer res. Algun partit, però, sí s’ha solidaritzat amb l’associació, segons explica Benito.

D’altra banda, presentar un recurs per reobrir el local. El fiscal està en contra, la jutgessa ha de dir alguna cosa en un marge de 10 dies. El president de l’associació espera, com a mínim, que si es manté precintat es presenti una imputació. Amb o sense imputació, si el local es queda precintat després de la decisió de la jutgessa, el Kali presentarà un recurs al Tribunal Suprem, el que allargaria més l’ofec econòmic. Pel que fa al judici al qual s’han d’enfrontar els tres acusats de delicte contra la salut pública, pot trigar fins a un any. De moment, estan a l’espera.

Un atac contra el moviment en favor de la regularització

Per a Benito, tot plegat és una estratègia per mermar el moviment en favor de la regularització de la tinença i consum de cànnabis. Ho exemplifica amb el compromís del Departament de Salut de la Generalitat per fer una legislació al respecte, porten 4 mesos de retard i encara no se sap res. L’Ajuntament de Barcelona ja ha decidit fer una regulació davant l’increment d’associacions cannàbiques a la ciutat, algunes d’elles encobrint tràfic de drogues.

El president del Kali no dubta en defensar l’associació. Com a secretari de la Federació d’Associacions Cannàbiques de Catalunya, Benito explica que el Kali és un exemple no sols en el propi funcionament com a associació cannàbica sinó també en termes de solidaritat i realització d’activitats culturals.

Recorda que com a entitat sense ànim de lucre realitza donatius a Càritas, organitza monòlegs, teatre, tornejos de futbol, d’escacs, de poker, de billar, de videojocs… A més, és una associació molt activa en la Festa Major amb concerts dels propis socis. Mentrestant, però, pel que fa a les despeses han de complir com una empresa.

FUENTE: SANTCUGATINFORMA

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Conoce nuestro Manual de Buenas prácticas